Björn Ulvaeus’ nya källa till glädje 

Björn UlveusBjörn Ulvaeus är känd för sin musik, nu blir han också känd för sitt källvatten. I en prestigefylld tävling i Bryssel har mineralvattnet från Stenkulla Brunn fått högsta betyg i två klasser. Huvudägare till Stenkulla Brunn är Björn Ulvaeus.

Vatten med dubbel stjärnstatus
Stenkulla Brunn har tilldelats toppbetyget 3 stjärnor för båda sina källvatten, stilla och lätt kolsyrat, i den prestigefyllda tävlingen Superior Taste Award i Bryssel. I ett blindtest bedömde framstående chefs et sommeliers från International Taste & Quality Institute nära tusen drycker från hela världen. Det högsta betyget 3 stjärnor delades ut till endast ett fåtal tävlande – och Stenkulla Brunn tillhör en exklusiv skara som belönades med dubbla toppbetyg.

Bryssel nästa
Björn Ulvaeus är ägare till Stenkulla Brunn tillsammans med bl.a. Johan Bryng, Ulf Runmarker och Operakällarens Sandro Catenacci. Den 28 maj kommer Björn och Stenkulla Brunns VD Johan Bryng att ta emot ITQI’s pris vid en högtidlig ceremoni i Cercle Royal Gaulois, Kungliga Konst och Litteraturklubben, i centrala Bryssel.

Varför just vatten, Björn?
– Till att börja med är det helt enkelt det godaste vatten jag har druckit. En god vän till familjen berättade att han blivit rekommenderad av en läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att dricka det av hälsoskäl. Han tyckte att min fru också skulle pröva det och sedan dess är hela familjen fast. Vi dricker naturligtvis kranvatten också – det kan man ju göra i Sverige – men till maten eller vid andra tillfällen när man känner att man vill ha ett riktigt gott vatten, då blir det Stenkulla. 

Vad gör Stenkulla speciellt?
– När du dricker Stenkulla dricker du ett tiotusenårigt vatten. Det kommer från en tid då naturen var ren och oförstörd, då regnet inte var försurat eller förorenat. Det sipprade genom rullstensåsar och mossar, filtrerades och berikades med mineraler. Sedan har det vattnet av egen kraft banat sig väg upp mot ytan, upp till den källa där vi tappar Stenkullas vatten. Det kallar jag speciellt!
 
Varför ska man dricka Stenkulla?
– Vattnet har ett unikt PH-värde och en mycket låg salthalt. Det gör ju inte det hela sämre att bygdens invånare har högst medellivslängd i Sverige. Debatten gick ju hög för en tid sedan om flaskvattnets existensberättigande, men jag tycker att givet Stenkullavattnets kvalitet och historia är det mer värt att buteljera än vilken läsk som helst.

Stenkulla - finsmakarens vatten
Stenkullas Ph 8,2 är en av anledningarna till att ledande sommeliers har Stenkulla som favoritvatten, som komplement till avnjutandet av fina viner. Stenkulla är finsmakarens vatten: som isbitar i drinkglaset framhäver Stenkulla den unika smaken hos årgångwhisky liksom i andra drinkar. 

Var hittar man Stenkulla Brunn?
Stenkulla Brunn är ett litet men snabbt växande företag i Bollebygd mellan Göteborg och Borås. Traktens vatten är känt sedan urminnes tider för sina livgivande egenskaper och naturliga karaktär, och sedan 1994 tappas källans vatten på flaska för den inhemska och internationella marknaden. Stenkulla Brunn serveras på välrenommerade restauranger som de tvåstjärniga Guide Michelin restaurangerna Noma i Köpenhamn och Mathias Dahlgren i Stockholm samt de enstjärniga Guide Michelin restaurangerna Operakällaren och Fredsgatan 12 i Stockholm och Sjömagasinet i Göteborg.


Stenkulla vatten – belönat med tre stjärnor från International Taste & Quality Institute, iTQi 

Superior Taste Award - Three starsiTQi är en fristående organisation för kockar och sommelierer av världsklass med en brinnande passion för att bedöma och belöna förstklassig mat och dryck världen runt.


   
Webb från Devello Om cookies